Dry needling

Een patiënt met myofasciale pijn heeft last van stijfheid en vaak acute of chronische spierpijn. Door de spanning, kunnen pijnlijke en harde plekken ontstaan, welke triggerpoints worden genoemd. Het aandrukken van een triggerpoint wekt meestal dezelfde pijn op als die waar de patient last heeft. Deze pijngebieden worden ook wel “referred pain patterns” genoemd, wat vrij vertaald ” verwijzende pijnpatronen” betekent.

Het doel van de behandeling is het ontspannen/loslaten van de spier. Meer ontspanning in de spier betekent dat de doorbloeding kan toenemen en herstel kan optreden. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden. Het inbrengen van de naald wordt vrijwel niet gevoeld, echter bij het bereiken van de triggerpoint ontstaat er een reflexmatige verkramping, dit wordt een “local twitch respons” genoemd. Deze wordt door patiënten wel waargenomen, maar wordt vrijwel nooit als pijnlijk ervaren.

Dry needling is niet hetzelfde als acupuntuur, het heeft namelijk geen energetisch kader en er wordt geen gebruik gemaakt van meridianen.

Een alternatief voor dry needling is het geven van manuele druk op de triggerpoints. Deze therapie wordt over het algemeen minder heftig gevonden en kan gemakkelijker worden gedoseerd. Het effect van manuele druk is minder snel dan het effect van dry needling, omdat de druk vrij lang moet worden vastgehouden in tegenstelling tot het aanprikken van een triggerpoint.